MICHAEL McDERMOTT – WHAT IN THE WORLD…

 

“Willow Springs” was in 2016 de laatste plaat van de Amerikaanse rock- en Americanazanger en songschrijver Michael McDermott uit Chicago die we op deze pagina’s van een recensie mochten voorzien. Daarna kregen we eind 2017 wel nog van hem te horen omwille van zijn participatie als zanger en producer aan het album “Don’t Mess With Mrs. Murphy” van zijn echtgenote Heather Lynne Horton met wie Michael in 2009 trouwde. Hij vormt ook een duo met haar dat ‘The Westies’ heet en waarvan in 2015 het album “West Side Stories” en in 2016 de cd “Six On The Out” op de markt werd gebracht. Zijn twee laatste soloplaten “Out From Under” uit 2018 en “Orphans” uit 2019 zijn om onverklaarbare redenen echter volledig aan onze aandacht kunnen ontsnappen.

In mijn recensie over zijn plaat “Willow Springs” schreef ik dat Michael McDermott is samengesteld uit 50% Bruce Springsteen, 30% Bob Dylan en 20% Van Morrison. En dat dit ook anno 2020 nog altijd heel toepasselijk blijkt te zijn valt af te leiden uit de songs op zijn splinternieuwe plaat “What In The World…” die dezer dagen internationaal zal worden gereleased. Daarop brengt de nu 50-jarige Michael McDermott elf nieuwe songs waarvoor hij zowel tekst als muziek heeft geschreven.

De op de video te beluisteren albumtiteltrack verscheen eerder al als eerste single en staat op dit album helemaal op het einde nog een tweede keer op de tracklijst, maar dan in een akoestische versie. Onze eerste conclusie na het beluisteren van deze plaat is dat het volgens ons één van de mooist georkestreerde albums van dit jaar is geworden, zeer muzikaal en klankenrijk en constant zwevend van country over folk naar rock en rock’n’roll.

Op het nieuwe album “What In The World…” speelt vrouwtje Heather Lynne Horton op viool mee en ze zingt ook backing vocals op de meeste nummers. Grant Tye speelt op gitaar, net als Will Kimbrough die eveneens op de banjo speelt. Matt Thompson en Lex Price zijn de bassisten en Steven Gilles en Fred Eltringham zijn de drummers van dienst. Daarnaast horen we John Deaderick op piano, orgel en keyboards en speelt Rich Parenti op zijn saxofoon bij enkele tracks. Michael McDermott tekende zelf voor de rol als producer van zijn nieuwe plaat die in Chicago en Orland Park, Illinois en Nashville, Tennessee werd opgenomen.

De stevig rockende nummers op dit album zijn “New York, Texas”, het op een swingend ‘Motown’-ritme gebaseerde “Contender” en het hardrockende “Mother Emanuel”. Daarnaast brengt Michael McDermott op Tom Petty- en Bruce Springsteen-wijze verhalende ballads in “Blue Eyed Barmaid”, “The Veils Of Veronica”, “No Matter What” en “Until I Found You”. Onze favoriete song uit deze plaat is echter de heerlijke pianoballad “Die With Me” en hij verbaast ons ook heel positief met het zachtjes rockende “The Things You Want” en “Positively Central Park”.

Misschien wordt het nu wel hoog tijd om deze Amerikaanse singer-songwriter de erkenning te geven die hij eigenlijk al heel lang verdient. Als Dylan en Springsteen dezer dagen nog altijd op een grote fanbasis kunnen rekenen, dan vinden wij dat dit ook moet worden weggelegd voor Michael McDermott, mede omwille zijn ijzersterke nieuwe plaat “What In The World…”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Pauper Sky Records / distr.: Continental Record Services

video